Актьорите от Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов" протестират срещу назначението на новия директор Христомир Йонов. Театралите настояват за среща с министъра на културата, на която да изкажат мнението си за новото ръководство. В противен случай актьорите са готови да спрат работа и така да бойкотират края на театралния сезон.

Актьорите описват конкурса за нов директор на великотърновския театър като задкулисни игри и предрешен избор. Всички смятат, че конкурсът е предварително предрешен, обяснява Симона Кодева - артист-солист, цитирана от БНТ. Артистите настояват резултатът от конкурса да се преразгледа.

Новоназначеният директор Христомир Йонов е оперен певец и от 15 години работи във Виена. Тенорът участва на европейските сцени като изпълнител и мениджър. Търновските му колеги обаче са убедени, че той няма никакъв управленски опит и концепция за развитие на културната институция. Самият той казва, че ще работи за развитието на театъра и се надява да се сприятели с колектива.

От днес започва и турнето в Северна България на музикално-драматичния театър. В знак на протест артистите ще приключват пиеси си с прочит на декларация със своите искания.