Бебето Никол, което беше бито от акушерка в "Софиямед", е било прието в столичната болница "Токуда" с 40 градуса температура и сивкавоблед цвят на кожата.

Това разкри на пресконференция в болницата екипът на "Токуда", който го е приел и обгрижва.

Към момента малката Никол е със стабилни показатели, храни се сама и има подобрение на рефлексите, обяви доктор Радка Масларска, която завежда отделението по неонатология.

По думите й обаче още е рано да се каже какви дългосрочни поражения може да има тежката черепно-мозъчна травма, нанесена от акушерката Емилия Ковачева в нощта на 18 април. Припомняме, тя е задържана за постоянно с обвинения за тежка телесна повреда, а не за опит за умишлено убийство, както поначало прокуратурата формулира текста.

До края на седмицата пеленачето ще бъде подложено на ядрено магнитен резонанс, за да се изследва централната му нервна система.

Екипът неонатолози и акушерки, приел малката Никол, разказа, че в частната болница "Токуда" сигналът за нея се е получил в 19,30 часа на 18 април. От " Софиямед" обяснили, че бебето е било с тежка анемия още от сутринта и е направено кръвопреливане, но не е отбелязано никакво подобрение.

Само 30 минути по-късно Никол вече е била транспортирана в Токуда. Според лекарите детето е било неспокойно, плачело е силно, било е пребледняло и е отказвало да се храни.

Медиците наблюдавали затруднено дишане. Когато не плачела Никол пъшкала и стенела. По думите на д-р Мария Калайджиева, малката не позволявала главата й да бъде прегледана, тъй като плачела много силно при всеки опит за докосване. За това й дали обезболяващи като още при първия преглед установили признаци на счупване на костите на черепа.

Медиците открили фрактура на дясната черепна кост, оток на меките мозъчни тъкани и начално вклиняване на мозъчните тонзили. Освен това бебето е било с висока температура, достигаща 40 градуса.

Завеждащата отделението по неонатология д-р Масларска обясни, че на 21 април екипът отишъл при началника на "Токуда" и обявил, че имат бебе в тежко състояние, за което няма медицински причини.

Била е свикана лекарска комисия, пред която е представен случая и всички единодушно решили да сезират МВР и отдела за закрила на детето. Според началника на болница "Токуда" д-р Явор Дренски, случилото се е грозно деяние. Той допусна, че акушерката е станала жертва на латентно психическо състояние, което се отключва при силен стрес.

Според Дренски, стресът при медиците е огромен, заплатите са ниски, а и несигурни. Той призова държавата да се отнесе отговорно и да намери пари и време, за да успокои системата.