Варненските таксиметрови шофьори искат въвеждането на "празнична тарифа" за превоз на пътници. Това заяви председателят на таксиметровия синдикат "Авто 94" във Варна Димчо Иванов.

Той поясни, че българските таксиметрови шофьори настояват да бъде въведен европейски стандарт за таксиметров превоз. „При този стандарт има четири тарифи - дневна нощна, междуградска и празнична. Всеки, който работи на празнични дни получава по-високо заплащане на труда си", подчерта той.

По думите му при нас това нещо не може да стане веднага, защото апаратите трябва да се пренастроят или да се закупят нови, което е дълъг процес.

От бранша настояват още ограниченията в цената за начална такса, повикване и престой да бъдат премахнати, информира varna24.bg.

Съществува практиката граждани сами да предлагат услугата на същата тарифа, като на връщане от работа събират от автогарата хора, които се прибират към същия град и така си избиват парите за бензин, алармира още Иванов. Според него трудно обаче може да се накаже подобна незаконна дейност, тъй като няма и как да се докаже, че съответният човек е качил в личния си автомобил непознати хора срещу заплащане.