Нов тип неистински банкноти от 2 лева е регистриран в Националния център за анализ към БНБ. Те са с емисия 2005 г., предупреждават от централната банка.

При новите фалшиви банкноти е имитиран основен защитен елемент, който се проверява най-често от както от гражданите, така и от касиерите в търговската мрежа - холограмната лента. От БНБ поясняват, че характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти.

Експертите обясняват и метода на проверка за разпознаване на този тип неистински банкноти. При пипане с пръстите на ръцете лесно се установявала гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата.

Когато банкнотата се постави срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак - изправен лъв.

От БНБ припомнят на гражданите, че ако у тях се породи съмнение за истинността на банкнотата, трябва да се обърнат или към тях, или към най-близката банка, където ще бъде направена проверка. Ако у даден гражданин е попаднала фалшива банкнота, той трябва да я предаде в най-близкото поделение на МВР, където ще получи документ за това. Гражданите се призовават да проверяват банкнотите при приемането им.