Премиерът Сергей Станишев, кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев и представители на българска и китайска фирма направиха днес на празника на Ловеч първа копка за изграждането на автомобили край ловешкото село Баховица.

Там една от най-големите частни китайски компания Great Wall съвместно с „Литекс моторс" ще построи производствена база за български коли.
Заводът трябва да бъде построен за 18 месеца, а инвестицията е за над 80 млн. евро.

В него отначало ще се произвеждат две серии автомобили от по 20 хиляди от всяка серия.
Предвижда се тези автомобили да бъдат използвани като основа за разработване на собствен модел българско производство.

Ще бъдат разкрити 1 300 нови работни места, 400 от които за чуждестранни специалисти.

Стартирането на проекта, и то в деня на Ловеч, символизира политиката, която правителството провежда през последните години - да направим страната максимално привлекателна за преките чуждестранни инвестиции, за българските инвеститори и бизнеса, да създаваме нови мощности, производства, които са конкурентоспособни, каза премиерът Сергей Станишев.

Според него в условията на глобална икономическа криза далновидните предприемачи правят дългосрочни инвестиции, защото в такива периоди е важно всяко едно работно място и капиталовложение.
Те ще направят община Ловеч и целият регион конкурентоспособен на пазара на автомобилното машиностроене, изтъкна още той.

Държавата подкрепи проекта след като през февруари т. г. Българската агенция за инвестиции подписа сертификат за инвеститор клас А за българо-китайската инвестиция в автомобилното производство.

Очаква се производството на първата серия автомобили SUV с името Hover да започне в края на 2010 г., а броят на работните места да достигне близо 3000 души.

Идеята е основните кадри в завода да бъдат подготвяни по програми на Механотехникума в Ловеч и на Техническия университет в София с цел осигуряване на квалифицирани български специалисти в областта на автомобилното машиностроене.