България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб. метра руски газ годишно от спирането на „Южен поток". Тези цифри съобщи в интервю за предаването „Вести в субботу" ръководителят на „Газпром" Алексей Милер, съобщават руски медии.

По думите му въпросът за спирането на проекта „Южен поток" е приключен.

"Ако говорим за България, ситуацията за страната без съмнение не е лесна. Защо? На първо място тя не само губи печалби, но и понася преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани около 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени 6000 работни места", обясни той.

"България губи статута си на транзитна държава, а в момента през територията й преминават транзитно 18 млрд. куб. м. газ за Турция, Македония и Гърция. След реализацията на проекта за морски газопровод към Турция, тези пари ще преминават през Турция, а не през България", обясни той.

Милер уточни, че парите за „Южен поток" не са отишли напразно.

Инвестирахме около 4 милиарда евро в газопреносната инфраструктура на територията на Русия по създаването на „Южния коридор" за доставка на газ до Краснодарския край, за доставки до компресорната станция „Русская". И всички тези инвестиции ще бъдат употребени за реализирането на морския газопровод до Турция. Така че всичко си остава у дома", разкри той.

Според шефа на „Газпром" спирането на „Южен поток" не е свързан с исканията на ЕК за изпълнение на изискванията от Третия енергиен пакет. Причината за спирането на проекта се дължи на липсата на разрешение за строителство от страна на България, заяви той.

Решението за спиране на „Южен поток" беше прието в рамките на посещението на нашия президент в Турция...Как може да се осъществи този проект, след като България не дава разрешение за строителство в териториални води и на суша...Този въпрос няма нищо общо с Третия енергиен проект, категоричен е Милер и конкретизира, че исканията на ЕК нямат никакво отношение към „разрешението за строителство от правителството на България".

Шефът на „Газпром" също каза, че компанията променя стратегията си към европейския газов пазар. Съгласно новия план, по думите му, търговската площадка за европейския газов пазар и новия пункт за доставки на руски газ - това е границата на Турция с Гърция.

Според Милер ЕС подари на Турция контрола върху газовото кранче за Европа.

Европейският съюз, Европейската комисия просто подари на Турция газовия кран. Турция може да използва това в диалога с Европа. Ние получихме нов стратегически партньор в газовия бизнес, подчерта той.

Той добави, че с новия план за изграждане на газопровод до Турция „фактически ролята на Украйна като транзитна страна ще бъде сведена до нула". Иначе Милер уточни, че Русия ще обезпечи Украйна с нужния газ за вътрешното потребление.

Припомняме, Киев обяви, че украинската национална компания „Нафтогаз" е платила на руския „Газпром" 378 милиона долара като предплата за доставката на 1 милиард. кубически метра газ. Руският газов гигант потвърди, че е получил от Украйна посочената сума.