„Цар Иван Шишман" е една от романтичните улички, разположени в сърцето на София.

Намираща се между площад „Народното събрание" и бул. „Патриарх Евтимий", тя е от тези, които пазят спомените за времената, когато на улицата се играеше народна топка и дама, а въздухът носеше аромата на пресен хляб и макови кифли.

Днес, особено в делнични дни, „Цар Иван Шишман" се превръща в ад за шофьори, пешеходци, живущи и работещи на нея.
Забързани за началото на поредния работен ден, шофьорите търсят място да паркират, трудно се разминават и изнервено изчакват пешеходците да преминат на отсрещния тротоар.

Хората, които живеят на ул. „Цар Иван Шишман", паркират автомобилите си по тротоарите, тъй като много от сградите са стари и няма предвидени места за паркинг в близост до тях.

Екипът ни се „разходи" по улицата в пиков час на деня. Много от собствениците на търговски обекти на „Цар Иван Шишман" все още не бяха чували за инициативата на Столична община „София диша", която предвижда в три поредни неделни дни „Шишман" да се превърне в пешеходна алея.

На 15 август в отсечката от ул. "Граф Игнатиев" до пл. "Народно събрание", ул. "Цар Иван Шишман" ще бъде разчистена от коли.

Целият неделен ден пространството ще предложи на софиянци и гости на града развлекателна програма, творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания, всякакви игри, музикални, художествени и театрални забавления и много други.

Проектът "София диша" цели да събуди гражданска дискусия за въздуха на столицата, за зелена София с по-малко автомобили и градски шум.

Собствениците на търговски обекти, намиращи се на ул. „Цар Иван Шишман", одобриха идеята - макар че научиха от нас какво предстои да се случи.

Те смятат, че е хубаво да се прави нещо различно и разнообразно. Много от тях обаче - особено тези, които работят и в неделя, са притеснени, че няма да успеят да намерят къде да паркират, ако улицата се превърне в пешеходна зона.

От Столична община уверяват, че са се погрижили за това. Паркоместата от лявата страна на паметника на Цар Освободител ще бъдат изчистени и там ще могат да спрат хората, които живеят на ул. „Цар Иван Шишман".

Въпреки това обаче, в общината вече има постъпили много оплаквания и жалби, обясни Бистра Диляноф от „АБ Артпроект", която също участва в инициативата.

Организаторите се надяват, че реализацията на идеята ще доближи страната ни повече до другите европейски столици, където това е ежеседмична практика.

Бистра Диляноф посочи, че идеята на организаторите е, ако инициативата се окаже успешна, тя да се превърне в постоянна практика и всяка неделя повече централни улици да станат пешеходни зони, затворени за автомобили.