"Военните изпълняват ангажиментите си при висок риск". Това стана ясно от позицията на бившия военен министър Ангел Найденов след закрито за журналисти заседание на парламентарната комисията по отбрана.

В залата депутатите са изслушали военния министър Николай Ненчев, обсъдили са Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България за 2014 г. В дневния им ред бе предвидена и информация относно Отчета за степента на изпълнение на политиките на отбранителните програми на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия през 2014 г.

"Постоянният недостиг на финансови средства води до критично състояние на въоръжените сили", подчерта Найденов. Това обаче според него не означава, че Българската армия и въоръжените сили не са в състояние да изпълняват своите ангажименти и отговорности.

Напротив - те са в състояние, но с констатацията за достатъчно висок риск на военнослужещите и на цивилните служители, допълни бившият министър на отбраната.

Ангел Найденов се поинтересувал от реализацията на графика за изтегляне на боеприпасите, имуществото и въоръжението, които са собственост на частни фирми и които се съхраняват в складове и бази на бригада логистика. "Тоест имаме частна собственост, която се пази и охранява в складовете на Българската армия, като цялата отговорност и риск съответно се носят и поемат от армията", поясни той.

Социалистът припомни, че в края на 2013г. бил изготвен график със срокове за изтегляне на това имущество и боеприпаси. Предвидени били и санкции за неизпълнението на тези договори.

Бившият военен министър се обърнал към настоящия с въпроса каква е съдбата на този график и как върви изтеглянето на боеприпасите. Ненчев отговорил, че продължават да срещат затруднения, т.е. не се изтегля имуществото и боеприпасите.

"Оттам нататък очакваме предложения, които да бъдат в посока на промяна на нормативната уредба, позволяваща по-решителни действия на МО, по-високи санкции или друго решение, което да предложи администрацията на МО", заяви Найденов.

По време на заседанието министърът е бил питан също и какво се прави и как се осигуряват ресурси за утилизация /обезвреждане на боеприпаси с изтекъл срок на годност - б.р./. „За съжаление отговорът е този - няма средства, което е също част от проблемите, с които се сблъсква МО", коментира Найденов.

Той уточни, че става дума не само за нереализирани боеприпаси, които са собственост на частни фирми и надхвърлят 6 000 тона, а и за боеприпаси и въоръжение, които са собственост на армията с отпаднала необходимост. "Става дума за сериозни количества при много висок риск", алармира червеният депутат, който подчерта, че отговорността вече не е толкова и не само на МО, колкото като цяло на държавата.

Докладът за състоянието на въоръжените сили за 2014 г. Найденов намира за достатъчно реалистичен и обективен, със силно тревожни констатации - включително за продължаваща ерозия на отбранителни способности, неизпълнение на ангажименти, свързани с изграждането и развитието на отбранителни способности, невъзможност да се поддържа въоръжение и техника в необходимата техническа годност и готовност за експлоатация. Основната причина, посочена в доклада, е недостигът на финансови средства.