В резултат на извършена пълна проверка на дейността на посолството на България в Хелзинки е установено, че са допуснати множество нарушения, пропуски, слабости и грешки при воденето на финансово-счетоводната и материална отчетност на посолството и на установените вътрешни правила за работа на мисията.

Проверката е назначена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Констатирано е, че през 2004 година посланик Венелин Цачевски е продавал алкохол на външни лица.

Установено е още, че в посолството е създадена лоша работна атмосфера, която пречи на нормалната дейност и на изпълнението на служебните задачи.

Във връзка със заключенията от извършената проверка, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще внесе в Министерския съвет проект на решение, с което се предлага на президента да освободи Венелин Цачевски от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Финландия.

В Министерството на външните работи са предприети мерки за налагане на дисциплинарни наказания и на други служители в посолството, отговорни за допуснатите нарушения.