Официално започнаха президентските избори в САЩ. Първите избирателни секции отвориха в малките градчета в Ню Хемпшир - Диксвил Ноч и Хартс Локейшън. Според традиция, която датира от 1948 г., жителите им - общо 47 души - имат възможност да гласуват, преди някой друг в страната, малко след полунощ местно време. За двете градчера е въпрос на чест всичките им жители да отидат до урните.

Точно в полунощ се проведе гласуването и бързото преброяване на гласовете в малкото селце Диксвил Ноч в Ню Хемпшир. То даде пет гласа за Обама и пет - за Ромни.

В Хартс Локейшън Обама спечели с 23 гласа, Ромни получи 9, a Гари Джонсън - кандидатът на Либертарианската партия получи 1 глас. Тридесет и трите гласа бяха преброени в рамките на 5 минути и 42 секунди.

Избирателни секции са отворени и във Върмонт. В няколко района на щата бяха отворени секции още в 5 сутринта, докато другите ще отворят в 6 часа.

Вицепрезидентът Джо Байдън гласува в родния си щат Делауеър. Това го прави първият от кандидатите, които гласуват днес. Обама гласува миналата седмица в град Чикаго. Запитан от журналисти дали за последен път гласува за себе си той заяви: "Не мисля така!".

Съперникът на Байдън Пол Райън гласува в родния си щат Уисконсин ( в Джейнсвил). Той също е в бюлетината за преизбиране на конгресмен, представляващ Първи Конгресен район Уисконсин. По план той ще отпътува до Кливлaнд, после до Ричмънд, Вирджиния. Късно тази вечер ще се върне в Бостън, където е щабът на Ромни.

Около три минути отнеха на Мит и Ан Ромни да дадат своя вот в изборна секция в Белмонт, Масачузетс. След това Ромни отговори на няколко въпроса на журналисти за оспорвания щат Охайо, който по-късно ще посети.

Чувствам се отлично по отношение на Охайо", каза той, целуна жена си за довиждане и се оправи към летището, за да отпътува за Охайо и Пенсилвания, където ще продължи кампанията си.

В много щати е отбелязана висока избирателна активност. Опашки от избиратели се редят до урните, за да упражнят своя вот.

В Калифорния избирателните секции ще приключат работа в 20 часа местно време ( 6 часа сутринта българско) и в Аляска 22 часа местно време (8 часа българско). След затварянето на всички изборни секции се очакват и екзитполовете от гласуването.

Как САЩ избират своя президент
Още...

Кандидат-президентите на САЩ - съперниците Барак Обама и Мит Ромни прекараха последния ден преди изборите в посещение на ключови щати и финални послания към избирателите.

Ромни посети Флорида, където според проучванията има предимство, а след това - Вирджиния, Ню Хемпшир.

Обама се появи в Айова, Уисконсин и Охайо, придружаван от Брус Спрингстийн и рапърът Jay-Z.

Президентът Обама приключи предизборната си кампания в Де Мойн, Айова - градът, където беше издигната през 2007 г. кандидатурата му за президентския пост.
Той каза на публиката, събрала се на късния митинг, че в щата Айова е започнало "движение, което се е разпространило в цялата страна".

Междувременно Ромни, който трябваше да обяви края на предизборната си кампания с митинг късно вечерта в Ню Хемпшир, обяви изненадващо, че ще удължи агитацията си и в самия изборен ден с посещение на Охайо и Пенсилвания.

Изборите ще се решат от няколко щата. По-специално Охайо се разглежда като щат от решаващо значение за победата. Няма републиканец, който да се е добрал до Белия дом, без да спечели там. Ако спечели Ромни ще стане първият президент мормон на САЩ.

Обама и Ромни са с почти равна подкрепа след избирателите, след предизборна кампания, която струва над $ 2 млрд. (£ 1.2 млрд.). Изследванията обаче в девет ключови щата, които ще определят изборите, показват малка преднина за Обама. Националните проучвания на общественото мнение показват, че в деня на изборите Обама има една точка преднина пред съперника си.

Ромни остава предпочитан сред белите, възрастните хора и евангелските християни, докато Обама се радва на по-големи симпатии сред жените, сред небелите американци и сред младите хора.

Oсвен изборите за президент, провежда се гласуване и за Конгреса на страната.