"Като член на НАТО България е в готовност да изпълнява ангажиментите си за осигуряване на сигурността в региона, в който сме".
Това заяви на брифинг началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов след среща със зам.-върховния командващ на Съюзническото командване по операциите на НАТО ген. Ейдрън Брадшоу.

По време на срещата са обсъдени въпроси, свързани с ученията, възможности за подготовка и тренировки като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността, разгръщане на сили в отговор на кризи и продължаващо участие на България с операции на НАТО.

Ген. Брадшоу изрази удовлетворението си от плановете и готовността на България да изгради Център за интегриране на силите на НАТО на своя територия, чиято цел ще спомогне за координирането на съвместните тренировки и подготовка.

"Действията на Русия в Крим и Източна Украйна показаха готовността на Русия да започне един процес на промяна на суверенните граници на суверенни държави със сила, което е съществено отклонение от международно приетите правни норми", подчерта Брадшоу.

По думите му, това би имало последици не само за България, но за всички държави-членки на Алианса, особено тези от Източния фланг.

"Ние трябва да покажем недвусмислено, че сме непоколебими в това, че ще застанем зад постановеното от член 5", каза той и допълни, че отговорът им досега е бил изцяло отбранителен и напълно пропорционален на заплахата.

Все пак той намира за необходимо НАТО отново да увери съюзниците, особено тези от Източния фланг, че застава твърдо зад принципите, залегнали в член 5, свързани с колективната отбрана. "Няма да позволим агресия от страна на дадена държава към нито един от нашите съюзници", обеща той.

"Батальон за свръзка с НАТО на наша територия не е предвидено да се дислоцира", увери началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той уточни, че в района близо до София ще се разположи рота, заявена преди 4 години и започнала подготовката си за участие. Сертификацията на тази група на начално ниво е тази година, а окончателната й подготовка ще завърши през 2017 г.

Вицеадмирал Николов увери, че става въпрос за звено с 50 военнослужещи, между които и двама офицери. Неговата задача била свързана само с комуникации, отбеляза командващият щаба на отбраната.

Генерал Ейдриън Брадшоу уточни, че в самото начало функциите, които ще трябва да изпълнява, ще са по координиране на тренировки и обучения с други държави от Алианса. "Отново искам да подчертая това не е бойно формирование, това е щабен елемент", каза той.

Брадшоу отбеляза, че Силите с висока степен на готовност ще имат възможност за разгръщане в рамките на няколко дни. Този период се съкращава в зависимост от това, каква е спешността на кризата.
Агресия, насочена към който и да е член на Алианса, ще бъде възприета като агресия срещу целия Алианс, подчерта още веднъж той.

Военно-стратегическата обстановка, допълнена от климатичните особености, енергийните проблеми в никакъв случай не омаловажават значението на военния фактор, който до голяма степен спомага за разрешаването на проблемите в областта на сигурността и отбраната и при изпълнение на втората мисия на българските въоръжени сили за оказване на съдействие по поддържане мира и сигурността, подчерта от своя страна вицеадмирал Николов.

Безспорно всичко това било обвързано с ученията, тренировките и видовете подготовки, които се осъществяват в съюзнически формат, част от които са и българските въоръжени сили.

Началникът на отбраната е убеден, че тя трябва да бъде обвързана с подготовката, която се води в съюзнически формат. "Немислимо е само при наши условия да организираме и проведем тези тренировки и да разчитаме, че при необходимост от създали се условия в и извън територията ни, ще има достатъчен синхрон в действията на нашите сили и на нашите съюзници при изостряне на обстановката", смята той.

"Тази подготовка се води за участие в операции, но конкретна насоченост към момента няма", категоричен е Николов. За да съществуват "боеготовни въоръжени сили", било необходимо доверието на нашия личен състав в знанията, уменията и способностите на съюзниците ни. Всички тези дейности са насочени и към декларираното участие в мисии - както под егидата на НАТО, така и в мисиите под егидата на ЕС.

"Ще синхронизираме подготовката си от година за година", обяви Николов и подчерта, че това, което се случва на наша територия, е планирано през 2013 и 2014 г. Нашите сили се готвят за тези обучения в самостоятелна форма, но адаптират дейността в съвместните обучения.

Личният ни състав демонстрира майсторство и подготвеност, подчерта Николов.