Изслушването в парламента на премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев за „Южен поток" беше един фарс. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в предаването „На светло" по Нова тв. Според него няма отговор на важни въпроси за проекта като това дали има договорени неустойки при нереализиране на проекта, подписан ли е договорът за строежа, какви са условията. Умишлено разговорът се отклонявал от тази тема, по думите на Трайков. Истинските отговори не се чуха, категоричен бе той.

Според него проектът ще струва около  3,8 милиарда евро или една четвърт от годишния бюджет на България. По думите на Трайчо Трайков „Южен поток" е проект, който касае националната сигурност. Говори се, че договорът е подписан 2-3 дни след евроизборите, обясни той. Според Трайков след това е сключен и договор за заем в размер на 600-700 милиона евро. Проектът може да бъде полезен и прозрачен, убеден е той. Все още няма договорени транзитни такси, изтъкна Трайков.

По негово мнение ЕК е важен наш съюзник в това проектът да стане изгоден за страната ни. Спекулира се, че този проект се финансира на принципа на проектното финансиране, обясни бившият енергиен министър. Той обясни, че принципно заемът за изграждането на проекта се взема от проектната компания, само че в нея 50% е делът на БЕХ.

Трайчо Трайков смята, че едно следващо правителство може да се окаже заложник на договорки по „Южен поток", за които не се знае все още. По думите му следващият служебен премиер най-вероятно ще се сблъска с това, че заемът за „Южен поток" вече е взет от страната ни. Трайков отрече името му да се спряга за служебен премиер.