17-годишен афганистанец проговори за инцидента край Средец на 16-ти октомври, когато мигрант загина от рикоширал полицейски куршум, предаде БНТ.

Сидиколах разказва как 19-годишният братовчед издъхва в ръцете му.

Заедно бягат от талибаните в Афганистан, за да не ги вземат насилствено за войници. Платили на каналджиите 6 хиляди и 600 евро за двамата. Искали да имигрират в Норвегия. За момента Сидиколах остава в Центъра за бежанци в софийския квартал "Овча Купел". Но живият е решен да спази плана дори единствено в памет на починалия.

"С братовчед ми се държахме за ръка, когато полицаят стреля. Видях как куршумът премина през врата му и излезе от другата страна. Имах някаква дреха, грабнах я и я увих около шията му. После само плачех и молех полицаите да извикат линейка. Тя дойде след 40 минути, когато братовчед ми вече издъхна." - разказва той и твърди, че убитият не е направил нищо, за да предизвика граничарите и че в било много тъмно.

Сега най-много иска някой да помогне на семейството му, защото те в момента са в беда. Иска и да му дадат тялото на братовчед ми и да го транспортират в Афганистан, защото семейството го чака.

Разследването за убитото момче се води от Окръжната прокуратура в Бургас. Все още няма привлечен обвиняем. Но преди ден е издадено разрешение тялото на младежа да бъде върнато на семейството.

Красимира Кателиева, говорител на Окръжна прокуратура - Бургас заяви, че разследването е в напреднала фаза като изчакват заключенията на назначени експертизи, които са важни за установяване на истината по делото. По отношение на трупа на починалото лице, същият е освободен, тъй като не е повече необходим за нуждите на разследването и предстои предаването му на представител на посолството на Афганистан.