24 млн. лева поискаха членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/ за 12% увеличение на магистратските заплати. Сред мотивите си, кадровиците изтъкнаха, че възнагражденията не са повишавани от 2012 г. По покана на ВСС финансовият министър Владислав Горанов присъства на днешното заседание на съвета, но отхвърли предложението за вдигане на заплатите.

Горанов се чудел по кой най-елегантен начин да извади магистратите от положението, защото в хазната няма средства за по-високи възнаграждения. Финансист номер 1 определи като "небалансиран" вчерашния дебат за финансовото състояние на държавата и дълга в НС. Ден по-късно, на финансовия министър му се налага да говори с една от властите именно по тема, свързана с бюджета. "Разбираме ситуацията, в която сте и която вашите колеги поставят пред вас, но не съм в комфортна позицияя да разпределям излишъци, а в некомфортната ситуация да ме слагат на банкноти", посочи той.

Проблемът, според Горанов, е, че пари няма, могат само да се печатат. Само Мая можела да ги печата, по думите на Горанов, който вчера и в парламента отправи тази реплика към депутата от БСП Мая Манолова, след като тя популяризира банкнотата с образа на финансовия министър.

Държавата няма пари за исканото от ВСС увеличение, увери Горанов. "Мога да ви помогна с едно - конституционния закон ми е дал право да променям законите. Ако искате, може да се промени чл. 218, касаещ пропорциите", каза финансовият министър.

Сега действащият Закон за съдебната власт (ЗСВ) регламентира, че председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, главният прокурор и директорът на Националната следствена служба получават основно месечно възнаграждение, равно на 90 на сто от възнаграждението на председателя на Конституционния съд. Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера, съгласно данните на Националния статистически институт. Възнагражденията за останалите длъжности в органите на съдебната власт се определят от Висшия съдебен съвет.

"Ако в закона напишете, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", посочи Горанов. Финансовият министър напомни, че средната заплата може да расте тогава, когато числителят се запазва и се променя само знаменателят.