Ще бъде ли направено разследване за истинското изтичане на информация към ДПС, не е ли заобиколен главният прокурор с информация, която е трябвало веднага първо да стигне до него и дали не е осуетено бъдещо разследване с много по-сериозни последствия, попита бившият вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка със събития около Христо Бисеров.

„Не бих потвърдил, че още преди една година е имало информации относно днешните събития около Христо Бисеров", коментира Цветанов, след което зададе и множество въпроси, които според него изникват около случая.

Вчера главния прокурор е казал, че е разбрал за разследването на ДАНС в сряда, а Бисеров е взел решението още през уикенда, припомни Цветанов като се усъмни, че по този начин се осуетяват съвсем различни последствия и излизането наяве на „истината за всичко, което се е случвало през последните години и за заеманите позиции от Бисеров".

Цветанов нарече бившият зам.-председател „сивия кардинал в СДС" и припомни, че е депутат още от самото начало на прехода, като след това е заемал много важни позиции в комисията за национална сигурност, във вътрешната комисия, в правната комисия, в комисията за СРС-тата, а също така и председател на временната комисия за пребиваването и престоя на Сретен Йосич в България.

„Дали атаките към нашия лидер (Б. Борисов, бел.ред.) от Христо Бисеров през всички тези години не се държи на някакви други зависимости", попита Цветан Цветанов. Също така било ли е допустимо зам.-председател на НС да пита бивш вицепремиер „боли ли, когато ви вадят зъбите?", припомни той.

Бившият вътрешен министър цитира и думите на Йовчев от вчера сутринта, когато наследникът на Цветанов каза, че не е знаел за акцията на ДАНС срещу Бисеров. Цветанов бе сигурен, че това не е възможно и попитай кой е посъветвал Йовчев да каже подобно нещо. Няма как и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да не е бил запознат, а и „всички знаем кой е Писанчев", каза Цветанов.
Припомняме, вчера председателят на ДАНС обяви, че прокуратурата е информирана веднага, щом агенцията си е свършила работата докрай.

Запитан дали докато той е бил вътрешен министър е имало някаква информация за евентуални престъпления от Христо Бисиров Цветанов отвърна, че не би могъл да коментира, но в никакъв случай не са възпрепятствани разследвания, докато сега с промените в сектор „Сигурност" на новото правителството целта е именно такава.

Временната правна комисия за изготвяне на промени в закона за СРС-та беше ръководена именно от Христо Бисеров, като той е бил човекът „дирижирал" как да бъдат направени промените, включително вливането на ГДБОП в ДАНС.
„Целта беше да бъде неутрализирана, да бъде прикрита и да не види бял свят информация, свързана с много важни разследвания и знакови фигури в България", категоричен бе Цветан Цветанов.

Днес системата за сигурност вече няма тази оперативна свобода и гаранция за интергритет на евроатлантическите служби, убеден е той. В ГЕРБ имат „подозрения и начини, по които да направят подобни изводи", че дори когато се поиска важна информация от нашите партньори, тя може да бъде обезличена и да не подпомогне чуждите служби.

Именно поради тази причина са всички атаки към мен, увери Цветанов журналистите и настоя, че когато дойде време за предсрочни избори и приоритетите отново се върнат към стремеж за ефективна борба с трансграничната престъпност.
За финал Цветанов припомни част от знаковите операции в тази насока по времето на неговото управление, каквито сега по думите му изцяло липсват.

Като всеобща тайна Цветан Цветанов определи данните за разследването срещу Христо Бисеров.
Според него не случайно главният секретар на МВР е идвал в НС в кабинета на Христо Бисеров и не приема оправданието на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че Светлозар Лазаров е идвал в НС, за да обсъжда закона за МВР.

„Законодателството е във функциите и компетентността на политическото ръководство", подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

Попитан дали знае за среща на генерал от ДАНС в събота вечерта с Ахмед Доган, той отговори: „Говори се, че е имало такава среща". По-рано днес бившият висш функционер на ДПС Осман Октай разпространи въпросната информация.

Цветанов бе категоричен, че има теч на информация от ДАНС. Имаме политическа позиция на ДПС 4 дни преди решението на прокуратурата, изтъкна Цветанов.

Според него умишлено са извършени промените в сектор „Сигурност" и особено със вливането на ГДБОП в ДАНС - целта е една: „Всички хубави, прекрасни сигнали, които е имало за много висши представители на държавата са заминали на кино".