При операция на ГДБОП са задържани плевенчанин и софиянец, част от международна организирана престъпна група. Организацията създавала и разпространявала в интернет сцени на брутално сексуално насилие над деца.

Арестувани са 25-годишният Л.Ц. от Плевен и 42-годишният С.Т. от София. Те използвали специална криптирана Р2Р комуникационна технология, с помощта на която обменяли помежду си файловете с детска порнография, в създаването на които участвали и те.

Целта била правоприлагащите органи да бъдат максимално затруднени при проследяване и установяване на участниците в групата. Международната операция стартирала след задържането на ирландеца А.Д., заемащ ключова позиция в престъпната йерархия.

Вече са идентифицирани някои от жертвите на сексуалните насилници - на възраст от 7 месеца до 13 години.
При извършените претърсвания са иззети голям брой компютърни конфигурации, външни харддискове и флаш памети.

Само в компютъра на софиянеца са открити 276 000 файла с десетки порнографски материали - видеоклипове, снимки и записани онлайн-комуникации с участието на невръстни деца.

Двамата задържани са направили пълни самопризнания. Наложена им е полицейска мярка „задържане под стража" за срок от 24 часа. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения като се предвижда наказание „лишаване от свобода" до 6 години.