Бюджетът за месец ноември ще завърши с малък излишък от около 48 млн. лв. по предварителни данни.

Това е отличен резултат във време на криза, заяви министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета.
Прогнозата за декември е да се получи същият резултат, отбеляза финансист № 1.

Реформите, които започнахме в началото, вече дават резултати, категоричен е Дянков.

По думите му, поради бързото овладяване на фискалните проблеми на държавата, спадът на БВП за 2009 година се очаква да бъде 4,9%, а не каквато беше досегашната прогноза - 6,3%.

На днешното заседание, предвид тези резултати, кабинетът реши да се завърши 2009 година с малък дефицит от до 500 млн. лв. и това ще стане с промяна в Закона за бюджета за 2009 година, която днес ще влезе в парламента, съобщи Дянков.

Този прогнозиран дефицит ще бъде 0,75 на сто от БВП, което нарежда България на първо място сред страните-членки на ЕС - с най-нисък дефицит.

Прогнозираният излишък е в резултат на приходите и от Агенция "Митници", и от НАП, които са по-високи през ноември, отколкото в другите месеци.

Министърът на финансите съобщи още, че днес е изискал от всички министерства до петък да докладват какво допълнително материално възнаграждение за служителите си са планирали за тази година.

Според тази информация премиерът и министърът ще решат дали тези поощрения да бъдат раздавани по предложения от ведомствата начин, или част от тях да бъдат раздавани, или част от тези средства да бъдат насочени към социално най-слабите хора, включително и пенсионерите.

По думите на министъра последният вариант е вероятен. Той уточни, че това ще се реши на следващото заседание на правителството.