На фона на зачестилите злополуки с удавени бежанци и имигранти в Егейско море има признаци, че потенциално безопасен сухопътен маршрут е използван от Турция към Гърция, отбелязва гръцкият Еkathimerini.

Група във "Фейсбук", наречена "Crossing no More", в която има хиляди последователи, предимно бежанци от Ирак и Сирия, призовава да се отиде в Европа, но не с „лодките на смъртта".

Вчера член на групата призова бежанците да се съберат на гръцко-турската граница.

Редица турски вестници отбелязват същата тенденция. „Дейли Заман" информира, че сирийски бежанци са започнали да се придвижват по магистрала TEM ( турски участък от Трансевропейска магистрала) с надежда да достигнат до Европа. Допълва се, че в турския град Одрин се струпват бежанци след „информация в социална мрежа, че Гърция приема сирийски бежанци".

„Хюриет" пише пък, че около 3 хиляди сирийски бежанци са се разбрали в интернет да пътуват до Одрин с наети автомобили. Според информацията турската полиция е засякла конвоя.

Според „Франс прес" около 500 бежанци се събраха на основната автобусна гара в Истанбул вчера, планирайки да се качат на автобуси за Одрин преди да се опитат да пресекат границата с Гърция и по-специално в северния регион Еврос.

Промяната в маршрута се случва два дни след като 34 бежанци загинаха, включително 15 деца при опит да се доберат до Гърция с лодка. Инцидентът стана край остров Фармакониси в Егейско море.

Гръцките власти са обезпокоени от предприетите от други страни от ЕС мерки за затягане на граничния контрол заради имигрантската криза.