В днешния си брой френското издание "Монд" публикува статия, посветена на настоящото положение в България и бъдещето й в ЕС.

В нея авторът не предвижда светло бъдеще на страната ни след поредицата евродоклади, спирания на евросредства, критики и предупреждения.

Според него редица държави от Съюза дотолкова се "страхуват" от България, че са готови да задействат предпазните клаузи, предвидени в договора за присъединяване, чрез които държава-членка на ЕС може да бъде изключена.

България получи критики в редица области, сред които съдебна система и земеделие. Най-остро Брюксел реагира на корупцията, неефективната борба с организираната престъпност и съмнителното усвояване на средствата от еврофондовете.

В последния, засега, междинен доклад на ЕК, представен тази седмица, тонът е донякъде смекчен и са споменати със задоволство усилията, положени за поправяне на посочените преди това слабости.

"Тези доклади не трябва да се приемат като пълна оценка. Те съдържат набор от факти на ситуацията в момента.", казаха от Комисията.