САЩ и ООН поставиха под съмнение твърденията на Карла дел Понте, че сирийските бунтовници може да са използвали газ зарин.
Белият дом обяви в понеделник, че ще следва политиката на предпазлив подход към Сирия, въпреки израелските военни удари близо до Дамаск и опасенията за използването на химическо оръжие.

Американската администрация изрази сериозни съмнения относно предположенията, че бунтовниците са използвали газ зарин и заедно с това подкрепи правото на Израел да атакува обекти в Сирия с цел предотвратяване на доставките на оръжие от Иран за Хизбула.

Твърдението, че има доказателства, че сирийските бунтовници са използвали зарин бе направено от Карла дел Понте, бивш главен прокурор на международния криминален трибунал, който разследва Руанда и бивша Югославия, и в момента е член на Комисията за разследване на нарушенията на човешките права в Сирия.

Следователите към ООН за Сирия предявиха ред забележки към Дел Понте в понеделник, заявявайки, че досега "няма убедителни доказателства", че двете страни в конфликта са използвали химическо оръжие.

"Независимата международна анкетна комисия за Сирийската арабска република иска да изясни, че тя не е достигнала до убедителни заключения по отношение на използването на химически оръжия в Сирия от която и да било от страните в конфликта", съобщиха от Комисията.

Поддръжниците на умерената опозиция в Сирия също отхвърлиха изказванията на Дел Понте, като посочиха, че ако бунтовниците са имали достъп до химически оръжия, биха били изкушени да ги използват много по-рано срещу военни бази на Асад.

Изявлението на прессекретаря на Белия дом - Джей Карни също не потвърди даденото становище.
"Ние сме силно скептични по отношение на предположението, че опозицията може да има или е използвала химически оръжия", заяви Карни. "За нас е много по-вероятно използването на химическо оръжие в Сирия да е дело на режима на Асад. И това остава нашата позиция".

Президентът Барак Обама предупреди, че използването на химическо оръжие от страна на режима може да има "огромни последици". Той заяви, че има нужда от повече доказателства, преди да бъде взето решение за реакция.

Коментарът на Дел Понте може да усложни дипломатическия спор за евентуална намеса на Европа и САЩ в конфликта в Сирия.

Високопоставен представител на Държавния департамент заяви пред репортери, че Съединените щати приемат твърденията на Дел Понте сериозно. По отношение на бунтовниците обаче, той съобщи, че все още няма информация те да имат възможност или намерение да използват такъв тип оръжия.

Изявлението, че Дел Понте не е член на друга комисия на ООН - тази за разследване на химическите оръжия, също засили скептицизма относно твърденията й.

Що се отнася до последните ракетна атака от страна на Израел, която Белият дом отказа да потвърди, Карни изрази мнението, че Израел има право да действа в интерес на своя суверенитет и да предприема действия срещу трансфер на високотехнологични оръжия за терористични организации като Хизбула.
Експерти във Вашингтон заявиха, че израелската операция показва, че може да се наложи да бъдат преразгледани американските опасения за сирийските ПВО.

Настоящи и бивши американски командващи военновъздушните сили дадоха силни аргументи срещу мнението на сенатора републиканец от Аризона Джон Маккейн, че налагането на забранена за полети зона над Сирия ще бъде по-лесно и по-малко рисково.

"Има огромна разлика между унищожаване на определен брой цели и създаване на забранена за полети зона над цялата или части от страната за определен период от време", каза генерал-лейтенант Давид А. Дептула от Военновъздушните сили, който е бивш високопоставен служител в разузнаването, планирало американските въздушни операции през 2001 г. в Афганистан и войната в Персийския залив през 1991 г.

Дептула изтъкна, че през уикенда не е имало информация за въздушните удари, но е вероятно те да са извършени по система, която позволява израелските военни самолети да стрелят по мишени вътре в Сирия, без да пресичат сирийското въздушно пространство.
По думи му създаването на забранена за полети зона с цел защита на сирийските цивилни почти със сигурност ще бъде много по-амбициозна и по-рискована мисия.


Израел за момента избягва пряка конфронтация с режима в Сирия. Високопоставен военен от израелската армия заяви, че „в момента няма индикации за война на северната граница" на фона на предпазливото становище, че е малко вероятно бомбардировките от края на миналата седмицата да предизвикат незабавен и директен отговор от Сирия.

Израел отдавна изразява загриженост относно трансфера на оръжия от Иран за Хизбула през Сирия и в този смисъл последните военни действията не са изненада за американската администрация.
Стивън Саймън - бивш висш служител на Съвета за национална сигурност в кабинета на Обама, заяви, че решението, което е на дневен ред, е дали въоръжаването на сирийската опозиция няма да засегне израелските интереси.

"САЩ и Израел имат припокриващи се, но не идентични интереси в конфликта", обясни Саймън, който в момента е ръководител на бюрото във Вашингтон на Международния институт за стратегически изследвания.
"Ако се приеме, че не е използвано химическо оръжие от режима в Сирия, САЩ ще търси възможности за предотвратяване на по-нататъшна употреба, които няма да изключват и политическо решение", каза той и допълни: "Все още не ясно дали евентуално въоръжаване на сирийската опозицията ще бъде добър ход".

По-голямата сложност за Обама е политическият отговор на израелското нападение. Президентът се опитва да координира реакцията по сирийския конфликт между няколко страни - европейците, Турция и Арабските държави от Йордания до Саудитска Арабия.

Позицията на Андре Таблер - старши научен сътрудник във Вашингтонския Институт за близкоизточна политика е категорична:
„Изказванията на Дел Понте повдигнаха въпроси за отношението на Организацията на обединените нации към Сирия. Това е опит ситуацията да бъде размита с цел да бъде манипулирано отношението към конфликта със Сирия".