ДАНС, СДВР и Дирекция "Миграция"-МВР продължават съвместната си операция срещу незаконната имиграция. Днес в София са задържани трима души, организирали незаконен трафик на хора. Те са от алжирски, ирански и иракски произход и са закопчани днес.

От ДАНС поясняват, че акцията е продължение на спецоперацията срещу мрежа за незаконен трафик на хора, проведена на 20 май в столицата.

Припомняме, в хода й бяха задържани десетки незаконно пребиваващи лица от афганистански и от пакистански произход. Бяха задържани и двама чужденци, организиращи незаконна миграция - иракчанин и сомалиец. Двамата, в съучастие с други лица, са създали мрежа за прехвърляне към Западна Европа на имигранти. Организаторите бяха изгонени от страната.

В съобщението се посочва още, че ДАНС и МВР изпълняват съвместни мерки за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България. Те ще продължат.

Тримата задържани днес са използвали кандидатстване за бежански статут като основание да пребивават в страната. Установено е, че те са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия.

Като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне иракчанинът е използвал апартамент в ж.к. „Люлин".

Председателят на ДАНС е издал заповед за налагане на принудителни административни мерки - отнемане на правото на пребиваване в Република България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години. Мерките трябва да бъдат изпълнени незабавно.

От ДАНС поясняват, че предстои да бъдат установени и останалите участници в мрежата.