Време е да бъде арестуван бившият главен прокурор Никола Филчев и да бъдат разследвани връзките му със задържаните при операция Октопод".

Това каза на пресконференция Атанас Атанасов от ДСБ.

От партията настояват да бъдат разследвани всички връзки на политическо ниво със задържаните и да бъде потърсена отговорност от лицата в политиката, които са упражнявали политически чадър над тази групировка.

Кои инсталира Алексей Петров в ДАНС? Това е бившият премиер Сергей Станишев", заяви Атанасов.
По думите му Петров е станал част от секретния апарат на държавната сигурност през есента на 2000 г. по настояване на Никола Филчев, а през 2008 г. при управлението на Станишев той е получил големи правомощия.
От ДСБ декларираха, че подкрепят усилията на правителството за борба с организираната престъпност.

Припомняме, от ДСБ вече коментираха, че разследването на групата "Октопод" трябва да стигне и до премиера Сергей Станишев.

От партията също поздравиха правителството за получените от ЕК оценки на съответствие за всички седем оперативни програми, като обаче предупредиха: 
Получили сме ключ, но не сме минали през вратата", казаха от ДСБ.

От там отрпавят предложение да се опрости механизмът за усвояване на пари от европейските фондове, за да бъдат те усвоявани целенасочено.

Трябва да се изградят сигурни контролни механизми към всеки един от изпълнителните органи, за да се предпази от злоупотреби.