Хиляди палестинци се събират в Газа, за да празнуват обявеното по-рано днес дългосрочно спиране на огъня, предаде Анадолската агенция.

Съобщава се, че хората изразяват радостта си с изстрели и фойерверки, раздават се и сладкиши.

Както News.bg съобщи, египетски официални лица потвърдиха, че Израел и палестинците са постигнали споразумение. То влиза в сила в 20 часа.

Според палестински представител споразумението не включва гаранции на Израел въпреки исканията на „Хамас". Също не включва ангажимент на Израел да не атакува високопоставени представители на „Хамас" - клауза, която бе включена в договорката за прекратяване на огъня през 2012 година.

Правосъдният министър на Израел Ципи Ливни каза, че примирието не трябва да включва „никакви значителни политически облаги за „Хамас", тъй като е терористична организация, тъй като не приема нашето съществуване тук".

Израел е приел предложението на Египет за спиране на огъня, обяви високопоставен израелски източник, допълвайки, че кабинетът е уведомен и че не е нужно гласуване от правителството.

Междувременно един израелец е загинал при минометна атака в Южен Израел. Други шест са ранени, като единият от тях е в критично състояние.

По-рано здравното министерство в Газа обяви, че загиналите палестинци са 2 133, от които 577 деца. Над 60 са загиналите израелци.