Мъртвите пеликани в резервата "Сребърна" станаха общо 35. Още четири пеликана са намерени мъртви в резервата „Сребърна", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид пред БНР.

Не са намерени мъртви или в безпомощно състояние птици от други видове. Според д-р Себахтин Халид няма умрели новоизлюпени пеликани. Заради установените случаи на птичи грип в колонията на къдроглавите пеликани се правят контролни обходи на резервата „Сребърна".

Колонията се наблюдава всеки ден с видеосистема и от определени за това места. Остават в сила мерките на Областната епизоотична комисия в Силистра за ограничаване и ликвидиране на болестта. Въведени са ограничения за посещения в резервата «Сребърна» заради установените случаи на птичи грип в колонията на пеликаните, но те не се отнасят за природо-научния музей.

Издадените ограничителни заповеди от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе са за посещенията в защитена местност „Пеликаните" - бившата буферна зона на резервата, прилежащите територии, ползването на туристическата инфраструктура и извършването на любителски риболов.