Русия подготвя план за действие, който да подтикне „Хизбула" и евентуално сирийския президент Башар Асад в пряк военен конфликт с Израел, според френски източник, който е запознат със случая, отбелязва WND.

Представителят поясни, че планът ще бъде използван като коз срещу Запада - САЩ и ЕС, който цели изолиране на Москва.

Той подчерта, че има информация от последните седмици, която разкрива успешна доставка на оръжия за „Хизбула" - балистични ракети „Искандер" и ракети земя-въздух. Ракетите са получени, въпреки че Израел бомбардира в Сирия руска пратка с оръжия по-рано този месец, продължава източникът.

По думите му Русия не е взела решение, с което да подтиква „Хизбула" да нападне Израел, но разглежда евентуален конфликт в Близкия изток като коз в конфронтацията със Запада.

По-рано този месец сирийският външен министър Уалид Муалем посети Русия. Според източник от режима на Асад Путин и Лавров са уверили сирийския външен министър, че Русия „няма да позволи" атака на Запада срещу Асад и че Москва ще „подкрепя" и „защитава" сирийското правителство.

Обещанието идва на фона на оказвания от Турция и Саудитска Арабия натиск върху Белия дом, за да се предприемат мерки за сваляне на Асад.