Управлението е стабилно, даже по-стабилно, отколкото преди шест месеца. Това констатира лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференция в края на политическия сезон. Той наблегна на факта, че Реформаторският блок периодично заплашва, за да извлече една или друга изгода, но гледа с насмешка на тези опити на колегите си в дясното пространство.

Няма разпад в мнозинството. Нещо повече, виждам силно комуникиране между РБ и ДПС, отчете Първанов. Включването на елемента ДПС в управлението във важни моменти, политически и кадрови решения, по-скоро укрепва, ако говорим за стабилността на управлението, смята той. Голямата заплаха за управлението обаче би била липсата на ефективни политики. Не може да се каже обаче, според Първанов, че критерият стабилност предполага успешност. Затова той определи управлението като по-скоро стабилно, отколкото успешно.

Георги Първанов е доволен, че АБВ играла активна роля в законодателството, свързано с енергетиката и изясняване на реалната картина в този сектор. От партията на Първанов били активни и по проблемите на сигурността.

Разбира се, той не пропусна да похвали и социалния министър Ивайло Калфин за постижението му - пенсионната реформа.

„Имаме самочувствието, че сме изпратили най-добрия министър в правителството",  доволен е Първанов.

АБВ показала висок управленски и политически потенциал, на който могат да завидят много от другите парламентарни групи.

Калфин, който присъства на пресконференцията, подчерта, че промените в Кодекса за социално осигуряване са цялостен, завършен модел на всички параметри на пенсионната система. Остават обаче още стъпки, свързани с пенсионните, инвестиционни дружества и регулирането на пенсиите и на социалните помощи, които получават инвалидите. За есента се готвят още няколко законопроекта. Единият от тях е свързан с равните възможности. Ще се търсят варианти за намаляване неравенството в заплащането на мъже и жени.

Калфин обяви, че през юни безработицата сред младежите е достигнала най-ниската си степен от шест години. Социалното министерство ще засили работата по подпомагане на младите хора във възрастовата група 24-29 години за намиране на работа. Ще се търсят начини за подпомагане и на хората в предпенсионна възраст.

Тази събота АБВ ще има национален съвет, на който ще бъдат утвърдени първите номинации за местните избори.

Георги Първанов обеща засилена, активизирана роля на АБВ през новия сезон.