Министър-председателят Марин Райков разпредели между вицепремиерите функциите по координация на дейността на различните министерства и органи на изпълнителната власт.

Заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева ще наблюдава работата на министрите на икономиката, енергетиката и туризма, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните, на околната среда и водите, както и на министъра за развитие на електронно правителство.

Тя ще осъществява също така взаимодействието на правителството с държавните комисии по сигурността на информацията, за енергийно и водно регулиране, за стоковите борси и тържищата, с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, с КРС, Патентното ведомство и агенциите за ядрено регулиране и за приватизация и следприватизационен контрол.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова ще координира дейността на министрите на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на културата, на здравеопазването, на физическото възпитание и спорта.

Тя отговаря също за работата на държавните агенции за бежанците, за закрила на детето, „Архиви" и „Държавен резерв и военновременни запаси", както и за Националния компенсационен жилищен фонд, НСИ, Националната агенция за оценяване и акредитация и Националната агенция за професионално образование и обучение.

Дейността на държавната агенция за българите в чужбина ще бъде контролирана от заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.

От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно кой ще отговаря за МВР. От „Дондуков" 1 не можаха да дадат категоричен отговор на въпроса ни, но предположиха, че премиерът Райков си е делегирал правото да отговаря както за външното, така и за вътрешното ведомство.

Същият отговор получихме и за министерство на финансите, което също липсва при разпределението. Това е леко видоизменение на първоначалната идея на президента Росен Плевнелиев, който обяви че под шапката на икономическия вицепремиер ще бъде поставен финансовият министър, отбелязва money.bg