Американски федерален съд реши, че приетият през 1998 г. закон, забраняващ на децата да гледат порнография в Интернет, нарушава конституционните права на гражданите и свободата на словото, предаде Би Би Си.

Съдията Лоуъл Рийд отбеляза, че одобрява стремежа да се предпазят непълнолетните от порнография, но това може да бъде постигнато с други методи, например поставянето на специални филтри на компютрите.

Освен скоростта една от най-важните черти на кабелния интернет е, че той не прекъсва. Но според проучване, разпространено в сряда, тези две предимства излагат ползвателите на много по-голям риск, отколкото те могат да си представят, писа в. "Ню Йорк таймс". Проучването е проведено от Националния съюз за сигурност в киберпространството и осветлява съществуващата пропаст между представите на хората за сигурността на тяхната интернет връзка и реалността. Кийт Нахиджиян, говорител на съюза и консултант на Службата за вътрешна сигурност, посочи, че кабелният интернет увеличава опасността от хакерство, вируси и кражба на идентичност.

Проучването е извършено върху 120 ползватели на бърз интернет. Близо половината от тях имали малки деца, ползващи компютъра, но едва 3 процента били инсталирали прорпами за недопускане в зони с порнография и подобни сайтове. Над 40 процента от ползвателите нямали "огнена стена", която да ги защитава от неоторизиран външен достъп, въпреки че 77 процента смятали системите си за защитени от хакери, а 86 процента твърдели, че те са предпазени от повечето онлайн заплахи. Въпреки очевидната липса на добра защита 86 процента от проучваните съхранявали важна информация в компютрите си, включително медицинска и финансова. Около 4/5 от тях ползвали интернет за финансови и медицински транзакции.

През 1998 г. в САЩ бе приет Акт за онлайн защитата на деца. Според него предоставянето на непълнолетни на достъп до "вредни материали" в Интернет е престъпление.

Виновните се наказваха с глоба от 50 000 долара (37 500 евро) и затвор до 6 месеца.