Ирландското правителство блокира 40 милиона евро банкови бонуси, като заплаши банка Allied Irish Bank да й намали международната помощ, съобщава europe.bg.

Финансовият министър Брайън Ленихан подчерта, че получаването на европейската помощ, която страната договори зависи от това дали банките ще изплащат бонуси на мениджърите си, независимо дали те са заслужени. В следствие банката реши да не изплаща премиите.

Припомняме, Ирландия е втората държава от еврозоната, която получи заем от спешния фонд на ЕС за справяне с дълговата криза. Тя получи заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд в размер на около 85 милиарда евро при 6,7% лихва.

На 8 декември парламентът прие бюджета за следващата година, с който се предвижда съкращаване на разходите с 6 милиарда евро.

За гражданите на страната ни настъпиха бурни времена, отбелязва министърът на финансите Брайън Ленихан. По думите му с приемането а бюджет 2011 се прави първата стъпка за гарантиране, че можем да отново здраво да стъпим на крака. Това е съществено авансово плащане за пътуване обратно към икономически просперитет, подчерта още финансовият министър.