Украйна се обърна с молба към Съвета за сигурност на ООН да спре руската агресия срещу нейната територия, предаде агенция „Униан".

Молбата беше отправена от представителя на Украйна в СС Александър Павличенко, на свиканото спешно заседание на съвета във връзка с нахлуването на руски военни в пограничните района на Украйна.

Русия започна пряка военна намеса с редовните си въоръжени сили." - е заявил  Павличенко.

Той е поискал руската страна да изтегли военните си подразделения, за да бъде запазен животът на намиращите се в районите на напрежение украинци и руснаци.

Павличенко е призовал да бъде установен ефективен контрол по украинско-руската граница от страна на Русия с помощта на ОССЕ, за да не могат руски военни да пресичат границата.

Припомняме, във връзка с пленените на украинска територия руски десантници, Москва заяви, че те са се озовали там погрешка. Самите пленници обаче дадоха показания, че са изпълнявали нареждане за провеждане на операция.

„Ние молим  за международна подкрепа. Дали  международната общност ще стои и ще гледа как се нарушава и се унищожава международното право или ще заеме единна позиция?" - е запитал Павличенко.

Украинският представител призова Съвета за сигурност да изпълни предписанията на хартата на ООН за спирането на агресия срещу страна-членка на организацията.

От своя страна руският представител в Съвета за сигурност Виталий Чуркин е заявил, че наистина руснаци са навлезли на украинска територия, но е не е признал за руска военна операция в Донбас. По думите му, става дума за доброволци.

„Всички знаят, че в Източна Украйна има руски доброволци. Никой не крие това." - е заявил Чуркин, като е добавил, че стотици украински  военни се оказват на руска територия.

„Ние ги храним, лекуваме ги и ги връщаме в Украйна." - твърди още руският представител.

Той е призовал задържаните руски десантници да бъдат върнати в Русия.

Същевременно той е нападнал американската представителка в Съвета за сигурност - Саманта Пауър, с думите: „Престанете да се месите във вътрешните работи на други страни, усмирете геополитическите си амбиции."

Заместникът на генералния секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман е заявил, че е необходимо да се намери конструктивен път за излизане от кризата, последиците от която може да излязат далеч извън пределите на Украйна.

Той е отбелязал, че активността на въоръжените сепаратистки групи в Донецка област се е засилила. По думите му, насилието е обхванало и южното крайбрежие на Украйна в посока към Мариупол, който е пристанище със стратегическо значение. Фелтман е обърнал  внимание на превземането на  Новоазовск от сепаратистите.

„Не можем да игнорираме тревожните съобщения за участие на руски военни в новата ескалация на напрежението. Ако информацията се потвърди, това ще  е доказателство за грубо нарушение на международното право и устава на ООН." - коментира Фелдман.

Постоянният представител на Великобритания в ООН сър Марк Лайъл Грант е заявил, че Русия е предоставила на сепаратистите около 100 танка, 70 БТР-а, 100 противотанкови управляеми реактивни снаряда, 500 противотанкови оръдия и голямо количество артилерийски системи.

„Всичко това е предоставено на сепаратистите от Русия," - е подчертал британският дипломат.

„Великобритания е много обезпокоена от това, че руската намеса в Източна Украйна нарасна през последните 72 часа." - коментира Грант, като подчертава, че руските въоръжени сили „участват във войната на страната на сепаратистите срещу въоръжените сили на Украйна".

„Тази намеса е нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от страна на Русия и това е нарушение на международните закони и на хартата на ООН." - допълнил е Грант.

Той е подчертал, че „руското отричане на фактите е същото, което Русия прави от началото на украинската криза - всички помним как Москва отричаше, че става дум аза руски военни докато не беше анексиран незаконно Крим с употреба на военна сила."

„През последните три седмици подкрепата за сепаратистите значително нарасна - след като Украйна освободи определена част от завзетата от тях територия." - е казал още британският представител.

Междувременно украинските медии съобщиха,  че военната авиация  на страната е унищожила две колони с руска бронирана техника - в Луганска и в Донецка област.