Община Карлово е спечелила делото за Кармазъ джамия. Новината обяви на пресконференция кметът Емил Караиванов, съобщават от местната администрация.

Решението е на Върховния касационен съд (ВКС). Делото е заведено от Мюсюлманското вероизповедание. Съдът окончателно е отхвърлил претенцията за терена „Кармазъ джамия" - зелена площ, намираща се северно от НЧ „Васил Левски 1861г." в града.

Припомняме, става дума за около половин декар зелена площ зад читалище „Васил Левски" в града, където до 1969 г. се е намирала Червената джамия, по-известна като Кармазъ джамия.

Сградата е била съборена в края на 1960-те години на миналия век, а на нейно място е изградено читалището. Претенциите на Главно мюфтийство са за градинката, която също е публична общинска собственост.

На пресконференцията присъства и адвокат Тодор Димитров, който защитава интересите на общината по делото за Кармазъ джамия и по това за Куршум джамия. По думите му, след като Мюсюлманското вероизповедание е завело редица такива дела за собственост, е налице първото приключило и спечелено в полза на община Карлово.

Делото за Кармазъ джамия е с влязло в сила съдебно решение, с което съдът отхвърля една от тези претенции и Мюсюлманско изповедание няма да стане собственик на част от централния площад „20 юли" в град Карлово.

Мюфтийството не е предоставило нито един документ, доказващ собствеността му върху терена.

От община Карлово уточняват, че част от делата, които Мюсюлманското вероизповедание води към този момент са спрени, за да се съобразят с Апелативен съд-София относно твърдяното правоприемство. Друга част от тях са в ход. Посочва се, че това е противоречива съдебна практика. За пример се изтъква фактът, че делото  „Кармазъ джамия" е приключило с влязло в сила съдебно решение, а от друга страна делото „Куршум джамия" е спряно и чака решението на Апелативен съд-София.

Кметът на Карлово смята, че трябва да се вярва в българското законодателство и в решението на българския съд на делото за Куршум джамия.