Китай разшири забраната на вноса на хранителни продукти и фураж от Япония на фона на опасенията от заразяване с радиация от засегнатата от земетресението АЕЦ „Фукушима 1", съобщава РИА Новости.

Китайските власти забраниха продукцията от 12 зони, намиращи се в близост до японската атомна централа. По-рано имаше забрана за 5 области.

Земеделският внос от други части на Япония ще бъде тестван за радиация и ще бъде изисквано сертифициране от японските власти.

Припомняме, вчера индийското правителство наложи пълна забрана за внос на продукти от Япония. Ембаргото е наложено за срок от 3 месеца.

Решението е взето, след като вчера учени регистрираха завишени нива на радиация в рибата край бреговете на Япония. От 15 март индийските специалисти провеждат щателен контрол върху радиационния фон на всички продукти.

На 21 март правителството на Япония забрани търговията с плодове и зеленчуци, както и с млечни продукти от районите, които са поразени от радиационната „атака" след аварията в АЕЦ „Фукушима."  Частично ембарго за внос на продукти от някои префектури бяха въведени от 25 страни. Сингапур, например забрани вноса на производствени продукти от 10 префектури, ОАР се отказа напълно от японската селскостопанска продукция. Частични забрани въведоха и САЩ, Китай и Южна Корея.

Японската ядрена криза започна на 11 март след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната и доведоха до сериозна авария в АЕЦ „Фукушима."