Митничарите на Лесово откриха и иззеха над 245 кг таблетки с псевдоефедрин, съобщават от Агенция „Митници". Таблетките са намерени в камион с полска регистрация, управляван от двама български граждани.

Камионът влязъл в страната от Турция. По документи той превозвал колети с текстилни изделия от Турция за Унгария през България. Возилото минало рентгенова инспекция. Когато съпоставили сканираното изображение с документите за товара на камиона, митничарите се усъмнили, че има несъответствия.

Именно това ги провокирало да извършат щателна проверка на камиона и товара в специализирано митническо хале на пункта. При нея митничарите се натъкнали на недекларирани кашони, съдържащи 28 920 фабрични блистера с 404 880 таблетки и с общо тегло 245,820 кг. Те били скрити в товарното ремарке между текстилните изделия.

От Агенция „Митници" уточняват, че е извършен полеви наркотест. Той е установил, че таблетките съдържат псевдоефедрин - прекурсор за производство на наркотици.

Двамата шофьори на камиона са задържани и срещу тях е образувано досъдебно производство. То се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.

Задържан е и камионът. Той подлежи на отнемане в полза на държавата, поясняват още от митниците.