Почти четири години след смъртта на четиригодишната Гери, която издъхна на операционната маса след усложнения при интервенция за премахване на сливици, делото по случая още не е на финална фаза.

Припомняме, в края на 2010 г. Гергана Йорданова, тогава на 4,5 години, е подложена на една от най-простите операции - вадене на сливици. Интервенцията е извършена в ИСУЛ от д-р Михаил Маджунов, специалист с 30 години стаж. 15 дни по-късно Гери издъхва от кръвозагуба при втора операция, наложила се поради усложнения. По делото подсъдими са четирима лекари, сред които на първо място е именно д-р Михаил Маджунов.

Другите трима обвиняеми са на скамейката на подсъдимите, защото в определен момент след първата хирургична интервенция са преглеждали детето, но също не са поискали да се определи кръвната група. Според прокуратурата д-р Табаков не е предприел „своевременни действия за компенсиране на кръвозагубата на детето", а д-р Юлиян Рангачев и д-р Иглика Станчева са забавили диагностицирането.

На днешното заседание съдът и страните по делото подробно разпитаха медицинските експерти, извършили съдебно-медицинска експертиза за анестезията, поставена на Гери при втората операция, както и за всички действия във фаталния ден и това как всяко едно от тях се е отразило на детето. Заключението на лекарите сочи, че употребеният от д-р Табаков препарат при анестезията е бил в превишена доза, като може да резултира в понижаване на кръвното и това създава възможна опасност за Гери. В хода на разпита обаче експертите обявиха, че  изборът именно на този препарат е бил правилен теоретично, тъй като детето е било в шоково състояние, за което се препоръчва този тип анестезия.

Проверката на експертите, извършена на базата на медицинската документация по случая, обаче намери друга грешка на Табаков - той е посочил,  че е употребил "райски газ", който по принцип намалява транспортирането на кислород. Самият лекар побърза да даде обяснения, като увери съда, че газът има обезболяващо действие и е стандартна процедура да се прилага при операции.

По думите му той е прекратил подаването му към Гери още в началото на операцията и го е заместил с чист кислород, само че не е отбелязал това в документацията поради същността на екстремната ситуация, в която е бил поставен. Експертите пък склониха, че, ако това е вярно, то негативното им заключение спрямо него би отпаднало.

Заключението на вещите лица обаче показа друго важно обстоятелство по случая - при повторното приемане на Гери в болницата, 15 дена след злополучното вадене на сливици, на нея не й е назначено изследване на кръвната група. Според експертите това е задължителна процедура при приемане на пациент с повторно кървене.

По документи състоянието на момиченцето е почнало да се влошава в 16:50 ч., като към операционната се е отправил екип чак в 20:45 ч. За това време няма данни по документи д-р Станчева да е назначила изследване на кръвната група на детето.

Медиците от експертния екип са категорични, че кръвопреливане преди хирургичната интервенция би могло да промени драматичния изход на операцията.

При старт на хирургичната намеса вече е било късно за такива действия, сочи заключението, тъй като определяне на групата би отнело близо час. На детето не е прелята кръв от нулева група, защото не е изследван резус-факторът на момиченцето, а при несъвпадение на такъв би могло да се стигне до също толкова фатална алергична реакция.

Въпреки че експертизата бе приета от състава на Софийски градски съд и делото е изяснено от фактическа страна, към пледоарии на страните не се премина, както всъщност се очакваше за днес. По настояване на защитата на четиримата лекари финалната фаза на процеса се отлага за 21 ноември.

Това се наложи след искане за справка дали на семейството на починалото момиченце е изплатена обезщетителна сума и ако да, то в какъв размер, от страна на ИСУЛ.

Семейство Йорданови вече има спечелено дело срещу болницата, в която детето им е починало, като получената от тях сума има отношение към гражданския им иск, заведен в настоящото наказателно дело срещу самите лекари.