Русенският окръжен съд наложи 15 години затвор на 45-годишния грък Йоанис Коцидис за трафик на хероин, съобщава БГНЕС. Мъжът е пренасял 49,909 кг от наркотика, който е на стойност близо 2,5 млн. лева.

Йоанис Коцидис е заловен на 13 май, след като е пренесъл през ГКПП „Лесово" и се опитал да пренесе и през ГКПП „Дунав мост" - Русе количеството наркотик. Дрогата била разпределена в 50 пакета и укрита в ТИР с немска регистрация. В документите на возилото било записано, че пренася текстил и резервни части от Турция за Западна Европа. Необичайните товари са забелязани при проверката с мобилен рентген, която направили граничарите и митничарите. Под леглото в шофьорската кабина са били намерени обемист сак и куфар, в които са били пакетите с хероин.

Съдът прецени, че става дума за контрабанда в особено големи размери, както и че наркотикът е бил предназначен за разпространение. Затова осъди гръцкият гражданин, който е работел като шофьор в Германия, на 15 години затвор при първоначален строг режим. Обвинението поискало 16 години затвор. Освен това мъжът трябва да заплати и 200 000 лева глоба. Дрогата и камионът са отнети в полза на държавата.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд