Със скандал инженер Ваня Тучева, председател на УС на Асоциацията за използване на информационните технологии от земеделските производители в България, напусна студиото на предаването ДИКOFF.

Припомняме, че скандалния факт, който описахме по-рано този месец. А именно, огромното ни учудване как в сайта, наречен интернет платформа - www.it-farmer.bgмогат да бъдат вложени 2 млн. евро, както твърди инж. Тучева по време на събитие от 12 юни. Тя дори изпрати опровержение до медиите, в което потвърди, че е вложила средствата.

Именно след въпроса дали наистина е вложила 2 млн. евро във въпросния сайт, Ваня Тучева се ядоса и напусна студиото.

След това в общественото пространство се появиха нейни снимки с президента Росен Плевнелиев и вицепремиера, отговарящ за европейските фондове, Томислав Дончев. В профила си във "Фейсбук", тя представя всички тях като "мои приятели" и твърди, че снимките са от нейната презентация. От президентството съобщиха за предаването ДИКOFF, че Росен Плевнелиев не познава инж. Тучева и в качеството си на публична личност той бил помолен от нея да се снимат. В мрежата се появиха и много обвинения, че тя тя краде снимки от чужди събития, на които се е появила и ги представя за свои презентации и семинари.

Породиха се съмнения, че във въпросния сайт са вложени публични средства. Вицепремиерът Томислав Дончев опроверга това в профила си в "Туитър" и написа, че сайтът е финансиран от създателите си.

Не стана ясно защо така нареченият сайт парадира с Националния герб и знамето на ЕС - атрибути, които в подобен контекст означават евросредства с държавно съфинансиране.

„Бяхме подведени да участваме в един конкурс на „Про Нюз България". Те ни обещаха, че ако участваме, ще има презентация на асоциацията, да презентираме нашия интернет продукт за бизнеса", заяви Ваня Тучева в предаването.

Тя обясни, че им била предложена реклама на стойност 10 000 лева. Не спечелили обаче конкурса.