Абдулаева и Магомедов, сн. "Взгляд"
40 станаха жертвите на терористичния удар в московското метро, съобщи РИА „Новости".

Починал е 51-годишен пациент в Първа градска болница, като в московските болници остават още десетки ранени от атентатите на метростанциите "Лубянка" и "Парк култури", сред които мнозина са в тежко състояние.

Междувременно руските медии разпространиха името на една от самоубийките, извършили атентатите.

Това е вдовицата на така наречения емир на Дагестан Умалат Магомедов, известен като Ал-Бара.

18-годишната Джанет Абдулаева е в базата данни на руските служби за сигурност на лицата, изповядващи уакхабизъм.

Абдулаева е шахидката, взривила се на станция "Парк култури", където мощността на експлозивите е била 2 кг.тротилов еквивалент.

Източник от дагестанските правоохранителни органи потвърждава, че тя е вдовица на убития в края на миналата година Магомедов.

По думите му, макар че няма официално съобщение, почти сто процента е сигурно, че тя е извършител на единия терористичен удар.

Източници на в-к „Комерсант" информират, че Магомедов се запознава с девойката по интернет, когато тя е на 16 години. Определят си среща, на която той почти насила я взима при себе си.

Най-вероятно, овдовявайки, Джанет да е попаднала под влиянието на уакхабистите, които са я убедили, че трябва да отмъсти за убития си мъж.

Според силите на реда в Чечня голяма част от „шахидките" се обучават с специална база във Ведено.

Експерти коментират, че мотивите на самоубийките са твърде различни. Едни го правят за отмъщение, други са под влиянието на препарати, трети страдат от неизличими болести, четвърти уакхабистите обезчестяват, след което за тях джихадът е единственият начин за отмиване на срама.