Ирландският премиер Брайън Коуен заяви, че е "прекалено рано" да излезе с решение за справяне с институционалната криза в Евросъюза, причинена от отхвърлянето от ирландските гласоподаватели на Лисабонския договор, предаде АФП.

"Прекалено рано е за предложения," каза Коуен на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу в Брюксел, където се провежда среща на лидерите на ЕС.

От своя страна Жозе Барозу увери ирландския премиер Коуен, че страната му ще получи време за решаване на проблема с Лисабонския договор, който беше отхвърлен на референдум от ирландските избиратели, допълва агенция Ройтерс.

"Ще бъде изключително трудно да се внесат каквито и да било институционални поправки в договора в сегашния му вид, който вече е одобрен от редица страни", допълни Барозу на съвместната пресконференция.

Причината за отхвърлянето на Лисабонския договор, която изтъкна Брайън Коуен пред парламента на страната, е бъдещото намаляване на ролята на Ирландия в институциите на ЕС.

Допълнителни причини за отхвърлянето на договора според Коуен са страховете, че ниският корпоративен данък в Ирландия ще бъде застрашен и че страната ще загуби военния си неутралитет, както и че Европейският съд ще има основна функция, за сметка на ирландските съдилища.

Засега ратификацията е одобрена от Унгария, Малта, Румъния, България, Полша, Словакия, Португалия, Дания, Австрия, Латвия, Литва , Германия, Люксембург, Финландия, Естония, Гърция и Британия.

Парламентите на Швеция, Чехия, Испания, Кипър, Белгия, Холандия и Италия още не са взели решение по въпроса. Ирландия е единствената ЕС членка поставила въпроса за ратифициране на референдум.