Референдумът в Гърция ще отчете мнението на гръцките граждани, но възможността проблемът, пред който е изправена страната, да бъде решен само от гръцките граждани и правителството не съществува. Това мнение изрази пред БНР депутатът от БСП - Лява България и член на Президиума на ПЕС Кристиан Вигенин.

Според него конструктивният диалог в съседката ни е изместен от емоции и безсмислено надприказване. Страната е в ситуация, в която няма как да се намери решение на проблема, категоричен е социалистът.

По думите му, каквото и да се случи в неделя, от понеделник трябва да има преговори и компромиси. Кристиан Вигенин смята, че наложените на Гърция ограничения с началото на спасителните програми са довели до задълбочаване на кризата. Именно заради това от ПЕС са отправили критики в тази посока.

По мнението на Вигенин, Европейският съюз трябва да се опита да стимулира гръцката икономика. Той припомни, че през 2011 г. тогавашното социалистическо правителство на Папандреу, което преговаряло по първата програма, видяло, че на страната се налагат неприемливи икономически и политически условия. Именно затова той обявил, че ще предизвика референдум. Това предизвикало много остра реакция и в Гърция, и у партньорите и той се отказал. Тогава Ципрас казал, че подобни решения не може да се стоварват на гърба на гръцките граждани и че това е бягство от отговорност. Сега обаче политическата среда в Гърция била такава, че референдумът се оказва единственото решение на сегашното правителство.

Това, което днес е Гърция, не може да бъде повод за гордост нито от страна на институциите, нито от страна на гръцкото правителство, категоричен е Кристиан Вигенин.

Той е убеден, че въпреки настоящата криза, България трябва да се подготвя за членство в Еврозоната.