Германският президент Кристиан Вулф съобщи, че подава оставка, след като прокурори поискаха снемане на имунитета му.
Искането е свързано с получен от Вулф жилищен кредит, по времето, когато е бил премиер на провинция Долна Саксония.

По време на пресконференция в двореца Белвю в Берлин той мотивира решението си за оттегляне от президентския пост. Вулф призна, че е направил грешка, но бе категоричен, че винаги е действал в рамките на закона.

Според германски медии това е безпрецедентен скандал в историята на следвоенна Германия.

Президентът Кристиан Вулф направи изявление в 11.00 часа днес. Самата Меркел също се изказа по темата в 11.30 часа.

„Развитието на нещата през последните няколко дни и седмици показаха, че доверието (на германския народ) и по този начин и ефиктивността ми, е сериозно застрашена", зави Вулф в кратко изявление.
„Поради тази причина за мен не е възможно повече да упражнявам длъжността президент у нас и зад граница така както трябва", допълва президентът.

Малко след като Вулф обяви оставката си, канцлерът Меркел също направи изявление. Тя съобщи, че приема оставката му „с уважение, но също и със съжаление".

„Той се посвети на интересите на Германия", посочи още канцлерът и допълни, че Вулф е „решил да направи крачка назад, слагайки интересите на широката общественост на преден план".
Меркел съобщи още, че партиите в Германия сега ще търсят съгласие по нова кандидатура за президент.

Временно изпълняващ длъжността президент ще бъде Хорст Зеехофер от Християнския социален съюз.

Припомняме, името на президента беше замесено в скандал, свързан с машинации при отпускане на кредит, от който Вулф е извлякъл изгода по времето, когато е бил в управата на Долна Саксония. За да си купи къща, той взима голям кредит от свой приятел, който дава парите от сметката на съпругата си. След това Вулф изтегля банков кредит с преференции и чрез него връща личния си кредит на приятеля си.

Германският президент, чиято основна роля е да бъде морален авторитет на нацията, отрича да е злоупотребил с власт, за което го обвиняват.

По-рано днес канцлерът Ангела Меркел отмени визитата си в Италия заради засилващия се натиск над президента, съобщава Би Би Си.

Меркел трябваше да се срещне с италианския премиер Марио Монти, за да съгласува мерки срещу дълговата криза в Европа.

52-годишният президент Ангела Меркел е част центристката Християндемократическа партия на Меркел.

Меркел се бореше за назначението на Вулф за президент на страната. Той обаче се задържа на този пост по-малко от две години.