Депутатите приеха окончателно Закона за амнистията.

Разпоредбите предвиждат освобождаване от наказателна отговорност за лицата, които до 1 юли миналата година са извършили престъпления по непредпазливост, ако за тях наказанието е лишаване от свобода до 5 години.

Депутатите в залата отхвърлиха предложението на вносителя Миглена Тачева, министър на правосъдието, на амнистия да подлежат и умишлените престъпления.

Ще се амнистират само неумишлените. Амнистията няма да важи за затворниците, ако извършеното от тях престъпление е било под влияние на алкохол или е причинило тежка телесна повреда или смърт.

Така от затворите ще излязат между 200-300 затворници, което, по думите на Тачева, обезсмисля Закона за амнистията.

Депутатът от НДСВ Яни Янев защити правосъдния министър, като обясни защо и умишлените престъпления трябва да влязат в амнистията.

„Искам да обърна внимание, че за първи път в този проект за амнистия имаме изричната формула, че тук амнистията не е всеопростенчество, заяви той.  За тези случаи амнистията предвижда налагането на административни наказания по чл. 78, каквато е масовата практика на съдилищата, допълни депутатът.

Той призова да не бъде изключена възможността да бъдат включени и престъпленията, които са умишлени.

Залата прегласува текста, но отново прие мнението на правната комисия на амнистия да подлежат само неумишлените престъпления.