По предварителни резултати кандидатът за лидер на СДС Мартин Димитров убедително води на балотажа на вътрешнопартийните избори.

Преброяванията сочат 3856 гласа за Мартин Димитров на 2208 за Румен Христов, съобщават от щаба на Димитров.

Той печели убедително в Бургаска област, Плевенска и Пловдивска област. В Созопол, Камено, Несебър и Поморие Мартин Димитров печели 100% от гласовете.

Във Варненска област Румен Христов има сериозно предимство. Там той е спечелил около 200 гласа, на 40 за Мартин Димитров. Сериозно предимство Христов има и в Смолян и Дупница.

В Разград Мартин Димитров печели с 43 на 8 гласа. Такива са резултатите и в Габрово и Враца. Очаква се той да спечели и във Велинград и в Нова Загора.

По-ниска изборна активност на балотажа на вътрешните избори в СДС отчетоха от щаба.

"Към 15 часа се отбелязва около 50% активност, но това е нормално и очаквано", съобщи говорителят Владимир Кисьов.

Припомняме, на първия тур преди седмица - от 9941 редовно отчетени членове на СДС с право на глас, гласуваха 7587, което е 76,3 %.

На днешния втори тур на вътрешнопартийните избори в СДС се състезават депутатът Мартин Димитров и Румен Христов - бивш главен секретар на експрезидента Петър Стоянов.

Владимир Кисьов посочи, че навсякъде гласуването протича напълно спокойно и нормално, няма подадени никакви сигнали и оплаквания.

Някой малки общини, където всички имащи право на глас са го подали, вече са приключили дори и с документацията, но техните резултатите не позволяват да се формира представителна извадка.

Гласуването ще приключи в 17 часа, а кое ще бъде името на новия лидер на СДС може да очаква в малките часове на нощта или утре сутрин, най-късно в 11 часа.

9941 са членовете на СДС, които днес избират новия си председател.
Това е първият в партията пряк изборна ръководство от всички членове на съюза, въведен с новия устав на СДС.