Американското посолство в Йемен е затворено поради заплахи за извършване на терористичен акт от страна на „Ал Кайда".

Това се посочва в официално съобщение, публикувано на интернет страницата на посолството, съобщи АП.

По-късно през деня работа спря и посолтвото на Великобритания в Йемен.

„Американското посолство в Сана днес, 3 януари, е затворено в отговор на заплахите на „Ал Кайда" на Арабския полуостров, че ще извърши посегателство срещу американските интереси в Йемен", се уточнява в съобщението на американските власти.

Говорителят на посолството на САЩ в Йемен потвърди информацията, но не коментира дали става въпрос за конкретна заплаха, отправена от терористите. На служителите в посолството е наредено да останат по домовете си до второ нареждане.

По-рано днес Великобритания и САЩ официално обявиха, че съвместно ще финансират работата на ново контратерористично управление към йеменската полиция.

САЩ възнамерява да увеличи средствата, които отпуска за борбата с тероризма в Йемен като тяхната сума ще нарасне до 190 милиона долара през 2010 г. Миналата година за антитерористична дейност в Йемен са били изразходвани 67 милиона долара.

Вчера американският президент Барак Обама отправи обвинения към йеменското звено на терористична организация „Ал Кайда" за въоръжаване и обучаване на нигериеца, опитал се да извърши атентат в пътнически самолет.

До момента е ясно, че нигериецът е бил обучаван и оборудван от Ал-Кайда. Терористичната организация вече пое отговорност за организирането на неуспешния атентат на борда на самолет А 330.