Белият дом изрази загриженост във връзка с последния доклад на Международната агенция за атомна енергия ( МААЕ ), според който Иран е увеличил с 15% в сравнение с май количеството ниско обогатен уран, съобщава РИА Новости.

"В последния доклад на МААЕ за Иран се казва, че Иран отказва да спазва международните си задължения в областта на ядрената енергетика, продължава да развива ядрената си програма и да работи по създаването на ядрено оръжие", заяви вторият заместник-президентски говорител Томи Витор.

Според атомната аценция на ООН сега Иран разполага с 2.8 тона ниско обогатен уран. През месец май това количество е било  2.43 тона.

От средата на месец август иранските ядрени учени разполагат най-малко с 22 килограма обогатен уран до 20% . Този факт, отбелязан в доклада, показва, че Техеран продължава своята ядрена програма, въпреки наложените строги международни санкции.

Припомняме, САЩ и други западни страни обвиняват Иран за разработването на ядрени оръжия под прикритието на програмата за развитие на мирна ядрена енергия.

Техеран отрича обвиненията, казвайки че ядрената му програма има изключително мирен характер.

Международната агенция за атомна енергия заяви, че Иран се намесва в работата на представителите на организацията на своята територия, като системно оспорват кандидатурата на инспекторите.

В отговор на санкциите на Съвета за сигурност на ООН Иран реши да ограничи достъпа на международните наблюдатели.

Наскоро официално Техеран забрани инспекцията на съоръженията от двама опитни специалисти, след като те обявиха, че иранската страна прави некоординирани опити развитие ядрена програма.

Както се посочва в един от поверителни доклади, цитиран от БиБиСи, МААЕ не можа да потвърди, че ядрената програма на Иран е с мирни цели.

Според инспекторите Иран продължава да обогатява уран, въпреки новите санкции на Съвета за сигурност на ООН.

Иранските власти отрекоха тези твърдения. Според МААЕ обаче данните на техните служители съвпадат с фактите, с които разполага Агенцията.