Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността за намаляване правителствения дълг на Гърция по време на посещението си в Босна и Херцеговина.

„През 2012 г. ние се занимахме с въпроса за устойчивостта на дълга. Така че ние не се занимаваме с това за първи път", посочила Меркел в отговор на въпрос за различията с МВФ за отписването на дълга на Гърция.

Гърция готви противоречив план за 12 млрд. евро съкращения
Още...

Аз казах, че за класическа „подстрижка" изобщо не става въпрос за мен и това не се е променило между вчера и днес", подчертала германският канцлер.

Това обаче не изключва преструктуриране на гръцкия дълг, например, орязване на (вече ниски) лихви или предоставянето на Атина на повече години за изплащане на дълга. Това може да направи дълга по-устойчив.

Междувременно във Франкфурт германският финансов министър Волфганг Шойбле призова еврозоната да бъде укрепена и подсилена, за да се избегне повторение на гръцката криза.

„Монетарен съюз, конструиран по подобие на нашия, не е нищо друго освен покана за някой, който не се придържа към правилата и това се нарича морален риск", предупреди Шойбле.

Шойбле добавил, че Гърция не може да очаква каквато и да е помощ, докато не предприеме „по-важни действия", като засега няма и следа от подобно нещо.

Надяваме се, че новото предложение на Гърция, което трябва да бъде представено до полунощ, ще се съобрази с това. Шойбле казал, че той не вижда Гърция да предприема важните действия.

Волфганг Шойбле заяви, че МВФ е прав, че Гърция се нуждае от „подстрижка" на дълга, за да стане той устойчив, но, уви, това не е възможно в рамките на европейските правила.