Новоизбраните американски президент Барак Обама и вицепрезидент Джо Байдън положиха днес венци пред Паметника на Незнайния войн в гробищния парк на героите на Америка „Арлингтън", отдавайки почит на загиналите във войни американски войници.

Във вторник официално двамата встъпват в длъжност. Те вече пристигнаха във Вашингтон, където започват тридневните тържества по случай встъпването им като пътуваха по пътя наЛинкълн, също от Илинойс като Обама  и 16-ти президент на САЩ, ръководил Америка по време на Гражданската война. Пътуването им  започна от Филаделфиякато имаше няколко спирки, включително и в щата Делауеър, където на влака се качиха бъдещият вицепрезидент Джоузеф Байдън и неговата съпруга Джил. Семейство Обама ще отседнат в специалната резиденция Блеър Хаус, където ще останат до отиването си в Белия дом.

Семействата на Обама и Байдън пътуваха със старомоден влак от 1939 г., създаден по стандарт на Пулман, американския изобретател на спалните вагони. Влакът разполага с кухня, два салона и малка спалня.

В задната част на влака е разположена специална площадка, откъдето новите американски ръководители приветстваха гражданите, дошли да ги изпратят по пътя им. Въпреки студеното време стотици американци се събраха, за да видят Обама.

При престоя в Балтимор в реч Обама обеща подобряване на икономиката, промяна на здравната система и промяна на начина за използване на енергийни ресурси.