Малко повече от десетилетие след Кубинската криза бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е изготвил планaве за нападение срещу Куба в навечерието на взетото от Фидел Кастро решение да изпрати въоръжени сили в Ангола през 1975 година. Това става ясно от разсекретени държавни документи, предаде RT.

"Мисля, че ще трябва да смажем (кубинския президент Фидел) Кастро", казал Кисинджър на среща с тогавашния президент на страната Джералд Форд на 25 февруари 1976 година. „Вероятно не можем да направим това преди президентските избори" през 1976 година, подчертал той.

„Съгласен съм", отговорил президентът.

Размяната на мнения е първата серия от срещи за кубинската интервенция в Ангола, която е накарала държавния секретар да излезе с различни планове как САЩ могат да „напердашат" южния си съсед.

Мисля, че скоро или по-късно ще трябва да смажем кубинците...дори иранците са притеснени от това, че кубинци нахлуват в държави от Близкия изток. Мисля, че трябва да ги унижим", подчертал Кисинджър на среща с Форд на 15 март през 1976 година. „Но мисля, че можем да поискаме да напуснат Африка", допълнил дипломатът.

На среща на Националния съвет за сигурност 9 дни по-късно Кисиндждър се обърнал към генерал Джордж Браун - член на Обединения щаб на въоръжените сили на САЩ - с думите: „Ако решим да използваме военна сила, тя трябва да бъде успешна. Не трябва да има полувинчати мерки".

Наскоро разсекретените документи бяха качени онлайн от Университета „Джорд Вашингтон" и в нова книга на дългогодишни експерти по Куба, озаглавена:"‘Back Channel to Cuba: The Hidden History of Negotiations Between Washington and Havana".

През януари 1965 година Куба формира съюз с Народното движение за освобождение на Ангола - политическа партия, която се бореше за извоюване на независимост от Португалия.

Кисинждър служи като държавен секретар от 1973 до 1977 година. Преди това той работеше за нормализиране на отношенията между САЩ и Куба.

Плановете за нападение на Куба са отложени от Джими Картър, който победи Форд на изборите през 1976 година.