Остри критики към правителството отправи бившият кмет на София и лидер на Съюза на свобдните демократи Стефан Софиянски в интервю за БГНЕС.

Софиянски отправи упрек към правителството, че връща България назад и го обвини, че има 2 милиарда лева похарчени повече, без да има резултат. По думите му финансовият министър Симеон Дянков трудно може да каже къде са отишли тези пари.

Сред негативните икономически тенденции той посочи още събирането на 2 милиарда лева по-малко данъци миналата година, нулевата година за чуждестранни инвестиции, много ниското усвояване на еврофондовете, влошаването на начина на живот на българските граждани.

Според бившия столичен кмет правителството няма идеи и ясна стратегия и обърква всички извън управлението, които се опитват да работят в тази държава.

Неяснотата във всички сфери на стопанския живот, несигурността, която пораждат периодичните МВР акции, приписването на лош имидж на всички работещи водят до много лоши политически резултати.

Според Софиянски Пактът за финансова стабилност, предложен от Дянков, е нелогичен и антиконституционен. Той определи правителството като страхливо и посочи, че ако правителството беше намалило ДДС, щеше да събере повече приходи.

Като причина за увеличаването на цените на храните Софиянски посочи лошото работене със земеделската субсидия.

Според него националните доплащания за земеделските производители трябва да започнат да се изплащат, колкото се е възможно по-скоро след приключването на описването на обработваемите земи, за да може да се посрещне кампанията по прибирането.

Софиянски е убеден, че и европейските субсидиите трябва да се изплатят в годината, която са подадени заявленията, за да се покрият разходите за есенната подготовка на земята и да се подготви пролетната сеитба. Той припомни, че през миналата година някои страни от ЕС, сред които и Франция и Румъния поискаха от Брюксел да започнат по-рано изплащането на субсидиите.