„Аз обвинявам прокуратурата и полицията в съдействие и съучастие на престъпници". Това заяви в отворено писмо до медиите лидерът на АТАКА Волен Сидеров по повод повторната окупация на Софийския университет.

По думите му престъпленията на окупаторите са хулиганство, нарушение на обществения ред, самоуправство, включително престъпление срещу държавата, републиката по чл. 106 и чл. 108.

Сидеров пита Прокуратурата, Главния прокурор, Софийския градски прокурор и Районна прокуратура защо не се самосезират вече трето денонощие и не реагират на престъпленията. „Лицата, които са окупирали Софийския университет, твърдят, че не признават държавата и не признават Конституцията. Това са престъпления срещу Републиката по Глава първа", категоричен е националистът.

Сидеров пита още защо досега не са взети мерки за задържането на тези лица, като припомни как Прокуратурата е действала светкавично срещу него по скалъпено обвинение.
Тази псевдотолерантност към нарушители на обществения ред ще доведе страната ни до анархия и хаос, твърди Волен Сидеров. Защо полицията не се е намесила до момента, пита той вътрешния министър Цветлин Йовчев.

„МВР, полицията е длъжна да се намеси винаги, когато види, че има извършено престъпление. В случая, това е така. Имаме очевидно престъпление. Казах вече, хулиганство, нарушен обществен ред, самоуправство, те са изгонили охраната", допълва още той.

Според него окупаторите са извършили насилие над охранители, единият от които е бил заключен. По думите на националиста има разпореждане за обществено имущество, за което има специален текст в Наказателния кодекс, повреда на имущество и т.н. „За всичко това до момента трябваше да бъде санкционирано от МВР и от Прокуратурата", на мнение е той. Тяхното бездействие, всъщност е съучастие към тези престъпления", смята атакистът.

Според него още петък вечерта въпросните окупатори е трябвало моментално да бъдат задържани и вече да се води досъдебно производство.

„Това трябваше да направи полицията, която иначе много бърза, когато се отнася до действие срещу политически лица. Например, представители на АТАКА. В случая, обаче, полицията бездейства и това е поредния повод да поискаме оставката на министър Цветлин Йовчев, който продължава по един абсолютно антидържавнически начин да толерира престъпни действия, хулиганство, варварство в центъра на София", добави още лидерът на националистите.

От "Атака" коментират също така, че Манол Глишев, който днес заяви, че единствената свободна територия в момента са коридорите на Алма матер, със своите действия и с действията на колегите си са извършили серия от престъпления по смисъла на НК на Република България, които подкопават устоите на държавата. По тази причина от Атака призовават главния прокурор, в качеството му на лице, осъществяващо върховенството на закона, да предприеме възможно най-бързо всички действия, за които е не само оправомощен, но и задължен.

За тези действия бил налице не само повод, а и достатъчно данни. Само обстоятелството, че Глишев не признавал държавата, не признавал Конституцията и участвал в престъпна група, която с цел промяна на държавното устройство, извършвала насилствени действия по завземане на сградата на Ректората.

Според националистите било редно всички участници в тази престъпна група да бъдат установени и да бъде потърсена отговорност за техните действия, съгласно действащите закони в Република България.