Мит ли е, че циганите живеят от социални помощи? Този наболял проблем се опитаха да „избистрят" зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки и Румян Русинов, председател на Центъра за публични политики за застъпничество.

Повод за разгорещения разговор между двамата пък бяха представените резултати от проучване по международен проект за включване на ромското население, според които малка част от циганите у нас живеят от социални помощи - само 4,3% от представителите на малцинството получават обезщетения за майчинство и детски надбавки за деца до 1 година.

13% от интервюираните общо 1100 цигани ползват помощи за отопление, а 9,6% - помощи за социално слаби. Данните сочат още, че 45 на сто от циганите са здравно неосигурени. Според изследването за последните десет години ромите се чувстват по-дискриминирани.

Единственото, за което взаимно се подкрепиха двамата гости в сутрешния блок на Нова телевизия беше, че действително митове за циганите има. На крайно разнопосочни мнения обаче бяха относно това какви са всъщност те.

Румян Русинов категорично застана зад изследването, подчертавайки че тази свръхраждаемост сред циганите, за която се говори е един от най-големите митове в обществото. Той изтъкна и че каквито помощи получават българите, такива взимат и циганите.

От своя страна Ангел Джамбазки заяви, че цялото проучване е един  мит, тъй като допитването е направено сред самите цигани. Според него „това са 72 страници празни приказки."

Той обърна внимание на основния мит за циганите през последните 20 години: „Най-големият мит е интеграцията. Повече от 20 години се представя този мит - че се работи, че се прави нещо по отношение на циганския проблем, а всъщност не се прави нищо и се крадат парите на Европа."

Друг мит според него са привилегиите, с които се ползват циганите. Той даде пример със столичния квартал „Филиповци", където „Софийска вода" отчита загуби от 3 милиона кубически метра вода срещу един водомер, за който плащат 3 лева на месец. „Мит ли е, че циганите ползват вода, без да си плащат. Голяма част от тях се ползват с различни привилегии и това е факт", категоричен бе зам.-председателят на ВМРО.

Тук успя да се намеси и Русинов, признавайки че има няколко мита за циганите. По думите му, мит е именно това, че те се ползват с привилегии. „Това са пълни идиотщини", отсече той.

Русинов не се съгласи и с твърдението на Джамбазки, че циганските неправителствени организации отклоняват парите, отпуснати за интеграция на циганчетата. „Това са пълни глупости и говорите неподготвен", обърна се той към общинският съветник по повод дадения от него пример с копието на Белия дом, издигнато в квартал „Васил Левски" в столицата.

Русинов е категоричен, че за да се получи това социално сцепление между цигани и българи, трябва се спре разпространяването на подобни митове. Според него трябва да има политика на интеграция, а не т.нар. позитивна дискриминация.

Според Ангел Джамбазки обаче и в момента сме свидетели на такъв тип дискриминация: „Така дискриминация съществува и сега - циганите не дупчат билети в градския транспорт, циганите не плащат вода - това не е ли позитивна дискриминация?"

В заключение председателят на Центъра за публични политики за застъпничество подчерта, че тази митология е опасна и вредна за България. По думите му, има определени кръгове в страната - политически партии, медии, учени, които се „опитват да изкарат циганите привилегировани, престъпници, мързеливи, че се ползват от определени социални фондове, че циганизацията превзема България."

От своя страна Ангел Джамбазки изтъкна, че всъщност има огромно обществено лицемерие по този въпрос. Държавата е избягала от този много важен проблем и е допуснала посредник между нея и гражданите да бъдат циганските барони. Не, посредници между държавата и гражданите е личната карта, няма място за други посредници", заяви той и добави: „Циганите трябва да разберат, че трябва да работят."

За финал на разговора двамата събеседници успяха да се „сблъскат" и по темата за расизма в България. Джамбазки бе категоричен, че в страната няма расизъм, докато Русинов беше на другия полюс.